Γνωρίστε την περιοχή του Αμάραντου και της Κόνιτσας

Ενοικιαζόμενα δωμάτια Έλατος - Ο Αμάραντος και η Κόνιτσα

Το χωριό Αμάραντος σε υψόμετρο 960μ. υπάγεται στο Δήμο Κόνιτσας με πληθυσμό περίπου 6.500 κάτοικοι. Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής είναι μοναδικό και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Απέχει μόλις 24χλμ από την Κόνιτσα ενώ τα Λουτρά βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του  Αγίου Γεωργίου ενώ στους πρόποδες αναβλύζουν οι πηγές του ποταμού Ζιάσακα (πόσιμο) με θερμοκρασία νερού 8°-10°C.

Η πλούσια βλάστηση και πανίδα, οι εντυπωσιακές χαράδρες, οι ορεινές λίμνες και τα ορμητικά ποτάμια προκαλούν τους επισκέπτες σε μια περιπέτεια που συνδυάζει την ήρεμη διαμονή με την εκρηκτική δυναμική των outdoor δραστηριοτήτων.

Η περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικό, θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό ενώ οι οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές ολοκληρώνουν μια εμπειρία μοναδική για κάθε είδος επισκέπτη.

Πολλές και ποικίλες οι δραστηριότητες που μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε όπως ορειβασία, ποδηλασία βουνού, περίπατο στο δάσος, rafting-kayak, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία, αναρρίχηση.

Στις φυσικές πηγές του Ζιάσακα, παραπόταμο του Σαραντάπορου, υπάρχει νερόμυλος που προσφέρεται για όμορφα γεύματα κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και που μπορείτε να φτάσετε μέσα από μια όμορφη διαδρομή ενώ οι λάτρεις του ψαρέματος μπορούν να επιδοθούν στο αγαπημένο τους χόμπι ψαρεύοντας τη φυσική άγρια πέστροφα που ζει και αναπτύσσεται εκεί. Οι πιο τολμηροί έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν στα νερά του Βοϊδομάτη και του Αώου καθοδηγούμενοι από τους έμπειρους οδηγούς rafting και kayak.

Μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής και χαλάρωσης προσφέρεται για τις εκδρομές των Κ.Α.Π.Η. όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να συνδυάσουν με οικονομικό τρόπο τη διαμονή τους, το φαγητό και την ατμοθεραπεία ενώ οι ελεύθερες εξωτερικές δραστηριότητες όπως ο περίπατος στο δάσος συμπληρώνουν το αίσθημα της ηρεμίας.

Για όσους αρέσκονται στην περισυλλογή διαφόρων «προϊόντων» της φύσης, υπάρχει η δυνατότητα για συλλογή βρώσιμων φρούτων όπως φράουλες, βατόμουρα και κράνα για παρασκευή λικέρ, αλλά και μανιτάρια, τσάι, φασκόμηλο και πολλά άλλα θεραπευτικά βότανα.

Λόγω των πολλών μονοπατιών κα πεζοπορικών διαδρομών της περιοχής, είμαστε σε θέση να σας υποδείξουμε και να σας διευκολύνουμε με οδηγίες και συμβουλές που θα σας οδηγήσουν σε μοναδικά σημεία του τόπου για να θαυμάσετε τις φυσικές πηγές νερού, τα πέτρινα γεφύρια και γενικά το μεγαλείο της φύσης.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΑΜΚΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ
Πρόκειται για ένα ερειπωμένο πλέον οίκημα στο οποίο ζούσε η Χάμκω, μητέρα του Αλή Πασά. Ο διόροφος πύργος και οι τοξωτοί πυλώνες της εισόδου είναι αυτά που σήμερα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση ενώ το συγκρότημα περιβάλλεται από διάφορα άλλα ερείπια. 

ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥ
Μέσα από μια εντυπωσιακή πεζοπορική διαδρομή μίας ώρας περίπου από την Κόνιτσα, δεσπόζει η Ιερά Μονή στομίου, σύμβολο της Ορθοδοξίας και σταθμός για όλους τους περιπατητές της περιοχής. Η ερημική τοποθεσία πάνω στη χαράδρα και η μοναδική θέα θα σας μείνουν αξέχαστες.

Σε υψόμετρο 2042μ δεσπόζει η περίφημη κορυφή Κάμενικ. 9χλμ ορειβατικής και πεζοπορικής διαδρομής από τον οικισμό των Ιαματικών Λουτρών, μέσα από τις πλαγιές του βουνού και τα ανθισμένα λιβάδια. Στην κορυφή, η θέα μοναδική. Σμόλικας, Γράμμος, Τύμφη και Αλβανία, θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας σε ένα πανοραμικό απέραντο τοπίο ιδιαίτερης γεωλογικής μορφολογίας.

15 Αυγούστου
Γιορτή Κοίμησης Θεοτόκου
Παραδοσιακό πανηγύρι.

06 Μαΐου
Αγίου Γεωργίου
Προσκήνυμα στην κεντρική εκκλησία του χωριού

Τα Μαστοροχώρια αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι στην αρχιτεκτονική ιστορία της Ηπείρου μιας και ακόμα μέχρι και σήμερα τα χωριά διατηρούν το φυσικό στοιχείο της πέτρας που εναρμονίζεται απόλυτα με την πλούσια φύση.

Ονομάστηκαν έτσι λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι είχαν εξειδικευθεί στη οικοδομική τέχνη και κυρίως της οικοδόμησης με πέτρα. Οι «μάστορες» έχουν μείνει γνωστοί στην ιστορία για τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια που σώζονται μέχρι και σήμερα αλλά και γιατί δεν περιορίστηκαν μόνο στην περιοχή των Μαστοροχωρίων αλλά κατάφεραν και δημιούργησαν μοναδικά κτίσματα και γεφύρια σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε κράτη του εξωτερικού.

Εκτός από την τέχνη της πέτρας, σε ορισμένα χωριά άνθισε η τέχνη της ξυλογλυπτικής και της ζωγραφικής. Οι καλλιτέχνες των χωριών αυτών συμπλήρωναν κατά βάση τα έργα των μαστόρων που κυρίως αφορούσαν σε αγιογραφίες και τέμπλα εκκλησιών ή διάφορα περίτεχνα ξυλόγλυπτα και τοιχογραφίες σε αρχοντικά σπίτια και σαράγια.

Σήμερα, παρόλο που ο πληθυσμός κάθε χωριού παραμένει μικρός σε αριθμό, τα Μαστοροχώρια συνεχίζουν να διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και φιλοξενίας που τα καθιστούν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.